1) Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.
2) Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές
3) Η Αίτνα έχει εκραγεί τουλάχιστον 60 φορές από το 1600 μ.Χ. ενώ ενδεικτικά αναφέρονται οι πρόσφατες εκρήξεις του 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2013, και 2022-2023.
4) Η Αϊτνα έχει πολλαπλούς κώνους που επιτρέπουν την τρομαχτική, αλλά απόλυτα ασφαλή διαρροή λάβας, σε αντίθεση με ηφαίστεια με έναν κυρίως κώνο που δημιουργούν μεγάλες εκρήξεις.
5) Η Αίτνα έχει εκραγεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 500.000 τελευταίων ετών. Το αεροδρόμιο της Κατάνιας είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ιταλίας, καθώς εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Σικελίας, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας. Μόλις πέρσι, περίπου 10 εκατ. επιβάτες πέρασαν από εκεί.
6) Η Ισλανδία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τη μικρή, παράκτια πόλη Γκρίνταβικ, καθώς οι αρχές της χώρας αναμένουν την έκρηξη του ηφαιστείου στη νοτιοδυτική χερσόνησο.
7) Ένας διάδρομος μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων εκτείνεται τώρα βορειοδυτικά του Γκρίνταβικ στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το μάγμα είναι ένα μείγμα λιωμένου και ημι-λιωμένου πετρώματος κάτω από την επιφάνεια της Γης που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη όταν βρει το δρόμο του προς την επιφάνεια και μετατραπεί σε λάβα.
8) Εάν το μάγμα εκραγεί κάτω από τη θάλασσα, θα έχουμε πιο ισχυρή έκρηξη από ό,τι αν εκραγεί στην ξηρά, λένε οι ειδικοί, αν και μια έκρηξη στη στεριά θα ήταν μεγαλύτερη απειλή για το Γκρίνταβικ και τους κατοίκους του.
9) Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Κατάνια. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Βεζούβιο. Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.
10) Γύρω στο 1500 π.Χ. χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός ιστορεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν 15 αιώνες αργότερα, δημιουργώντας μια τεράστια καλντέρα.