Συνέντευξη Γεωργακόπουλος

1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την διδασκαλία;

Έχω γονείς καθηγητές, οπότε η διδασκαλία ήταν μέσα στην ζωή μου από μικρό παιδί. Όταν στο γυμνάσιο ανακάλυψα πόσο μου άρεσαν τα μαθηματικά ήταν φυσιολογικό λόγω της οικογένειας μου να ασχοληθώ με την διδασκαλία. Επίσης, η διδασκαλία πέρα από το επιστημονικό κομμάτι των μαθηματικών εμπεριέχει και τη διάδραση με τα παιδιά, το οποίο πάντα μου άρεσε.

2. Πώς θα χαρακτηρίζατε την σχέση σας με τους μαθητές σας;

Η σχέση μου με τους μαθητές μου… είναι μια σχέση καθηγητή- μαθητή η οποία όμως δεν είναι προσανατολισμένη μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά έχει και στοιχεία γενικότερης προσέγγισης στη ζωή.

3. Τι πιστεύετε πως πρέπει να συγκρατήσουν οι μαθητές από το μάθημά σας; Ποια συμβουλή θα τους δίνατε;

Το βασικότερο μάθημα στην ζωή είναι ο άνθρωπος να μάθει να σκέφτεται και το κριτήριό του να είναι οι αποφάσεις του να «πατάνε» στο σωστό. Αν  ο άνθρωπος μάθει να σκέφτεται (το οποίο είναι υποχρέωση για έναν καθηγητή να κάνει στους μαθητές του), μπορεί να πορευτεί στη ζωή μόνος του (αυτοδύναμα) και τότε μπορεί να αισθάνεται ελεύθερος  και να κάνει όλα όσα θέλει. Δεν χρειάζεται να είσαι δούλος της επιβράβευσης του άλλου.

4. Διαβάζετε βιβλία μαθηματικών ή γενικά βιβλία στον ελεύθερο σας;

Όσο ήμουν μικρός διάβαζα καθημερινά εξωσχολικά βιβλία. ” Είμαι τόσο μεγάλος που σε τέτοια ηλικία δεν υπήρχαν τα social media ”. Όταν aπέρασα στο πανεπιστήμιο αυτό το ενδιαφέρον μου ατόνισε και άρχισα να διαβάζω πιο έντονα μαθηματικά. Όμως, όταν διαβάζω κάτι, και ιδιαίτερα όταν διάβαζα στο γυμνάσιο , διάβαζα κλασσική λογοτεχνία και ιστορικά βιβλία τα οποία είναι τα αγαπημένα μου.

5. Με τι σας αρέσει να ασχολήστε στον ελεύθερο σας χρόνο; Ποια είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα;

«Δεν έχω ελεύθερο χρόνο», αλλά όταν έχω, μου αρέσουν διάφορα πράγματα που εμπεριέχουν κοινωνικότητα. Μου αρέσει να βγαίνω με τους φίλους μου, να κάνω γυμναστική, να τρώω έξω με τους φίλους μου. Το αγαπημένο μου όμως είναι να κουβεντιάζω με τις ώρες για πράγματα που προκύπτουν στη ζωή μου (σε ένα πιο φιλοσοφικό επίπεδο) (ρίζα προβλημάτων). Με αφορμή πράγματα της καθημερινότητας και να της δίνω προεκτάσεις φιλοσοφικές και ιστορικές.

6. Τι είναι αυτό που κάνει το μάθημα ενδιαφέρον παρόλο που η ύλη παραμένει κάθε χρόνο η ίδια;

Αυτό που κάνει ενδιαφέρον το μάθημα είναι ότι το μάθημα είναι σαν το θέατρο, πρέπει να περάσεις ένα μήνυμα στους μαθητές. Παρόλο που το κείμενο θα είναι πάντα το ίδιο, όπως ο ηθοποιός, ο τρόπος που το περνάει σε κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα δεν διαφέρει από τον ρόλο του δασκάλου που πρέπει να μεταφέρει τη γνώση σε κάθε μαθητή. Και ίσως το εγωιστικό ένστικτό μου, που μου αρέσει όταν ο μαθητής κατακτά κάτι από το μάθημά μου.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *