Επισκεφθήκαμε τον κύριο Ανδρέα Μήτσου, φιλόλογο και σύμβουλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε μία βράβευση νέων συγγραφών που πήρε μέρος στις εκδόσεις Πατάκη. Πέρα από τις παραπάνω ιδιότητές του ασχολείται και με τη συγγραφή έργων. Έτσι, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να του πάρουμε μία συνέντευξη για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το έργο του.
1.Γνωρίζουμε ότι έχετε λάβει πολλά βραβεία και ότι έχετε εκδώσει 7 σειρές διηγημάτων. Είστε ευχαριστημένος με τη μέχρι τώρα πορεία σας στον χώρο της λογοτεχνίας;
Ναι, είμαι ευχαριστημένος. Από μία τύχη γίνονται τα περισσότερα πράγματα. Όλα τα διέπει μία “τυχαιότητα”, πέρα από την αξία και τη λογική των πραγμάτων.
2.Ποιο από τα έργα σας ξεχωρίζετε και γιατί;
Το ίδιο τα αγαπάω. Είναι σαν να λες σε έναν γονέα ποιο από τα παιδιά του αγαπάει πιο πολύ. Το ίδιο τα αγαπάω όλα, δεν ξέρω, δε μπορώ να αποφασίσω.
3.Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή βιβλίων;
Ήμουν πολύ μοναχικός και έπρεπε κάτι να κάνω. Δεν το περίμενα να γίνω συγγραφέας, ήταν ξαφνικό. Άμα ακούσεις κάποιον να λέει πως θέλει να γίνει συγγραφέας είναι σαν να λέει ότι θέλει να γίνει αστροναύτης. Γίνεσαι, δεν το θέλεις.
4.Τι αποτέλεσε έμπνευση για τα δύο τελευταία σας βιβλία “Ο καουμπόης της Αλίμου” και “Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου”;
Τα ανίσχυρα ψεύδη ήταν μια προσωπική ιστορία έρωτα ενός καθηγητή με τη μαμά ενός μαθητή του. Όσο αφορά τον καουμπόη, είχε ανοίξει απέναντι από το σπίτι μου ένα μπαρ που με έχει τρελάνει με την βαβούρα και ήθελα να γίνω ένας καουμπόης να τους εξολοθρέψω.
5.Πώς αισθάνεστε σήμερα που βραβεύετε μικρούς συγγραφείς;
Νιώθω και εγώ σαν μικρός σήμερα.
6.Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που βραβεύτηκαν σήμερα που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την συγγραφή βιβλίων;
Σημαντικό είναι να υπάρχει αρμονική σχέση με τον εαυτό σου, τότε γράφεις. Καμία συμβουλή δεν πρέπει να δοθεί. Η γραφή είναι σαν ένα χαμόγελο. Εάν είσαι σπουδαίος θα το πουν οι άλλοι. Όλες οι τέχνες έχουν μυστικά αρκεί μόνο να ακούσεις. Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και δεν δίνεται άποψη.
7.Ποιο βιβλίο συστήνετε να διαβάσω;
Το βιβλίο που θα σου δώσει φτερά θα το βρεις μόνος σου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή. Από μόνος σου διακρίνεις ποιον συγγραφέα καταλαβαίνεις και τι θα αποφασίσεις να διαβάσεις.
8.Πώς γράφεται το δεύτερο βιβλίο;
Στον δεύτερο έρωτα σκοτώνεις τον πρώτο ή τον αναβαθμίζεις. Είναι θέμα εύρεσης καινούριας φόρμας ενός ρυθμού. Όλα είναι θέμα ρυθμού προσωπικής ωρίμανσης.
9.Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να εξετάζεται η Λογοτεχνία;
Αυτό είναι ένα ζόρικο ερώτημα. Ο συγγραφέας δεν είναι μόνιμη ιδιότητα. Προσωπικά πιστεύω πως δεν πρέπει να διδάσκεται καθόλου η λογοτεχνία, επειδή ποιος μπορεί να διδάξει στον άλλον το βαθύ και ουσιώδες όταν δεν έχει ο ίδιος σχέση με αυτό. Δυστυχώς, η λογοτεχνία εξετάζεται με παπαγαλία, ενώ είναι η σιωπή των πραγμάτων. Μόνο μέσα από την προσωπική βίωση μαθαίνεις. Οι φιλόλογοι δεν έχουν περάσει την αγάπη της λογοτεχνίας στον μαθητή. Εγώ δεν το καταλαβαίνω σε προσωπικό επίπεδο τι σχέση έχει το εξεταστικό σύστημα με την τέχνη.