Επιλέξαμε να πάρουμε συνέντευξη από τρεις αγαπημένους μας καθηγητές, οι οποίοι εργάζονται χρόνια στο σχολείο μας, είναι πολύ έμπειροι και στο πέρασμα των χρόνων έχουν έρθει σε επαφή με πολλές γενιές μαθητών.
Αυτοί δεν θα ήταν δυνατόν να είναι άλλοι από
την κυρία Γεώργα Αγγελική, φιλόλογος και
τον κύριο Παπανδρέου Στέλιο, μαθηματικός
Ήταν πρόθυμοι να μας μιλήσουν και μας δέχτηκαν με πολλή χαρά και αγάπη στο γραφείο τους.
Τους ευχαριστούμε πολύ!
Σκοπός συνέντευξης: Να αναγνωρίσουμε τις απόψεις καθηγητών για τους σημερινούς μαθητές.
Θέμα: Οι Μαθητές σήμερα
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Εξελίσσονται οι νέοι σε εξυπνάδα, φαντασία, κοινωνικοποίηση;
2. Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι οι νέοι θα ωριμάσουν;
3. Μετά από πολλά χρόνια διδασκαλίας απογοητεύεστε με τη κακή στάση συμπεριφοράς των εφήβων στο μάθημα (+εκτός μαθήματος)
4.Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για τη νεολαία;
5. Ποια συμβουλή θα δίνατε στους εφήβους για να βελτιώσουν το μέλλον της κοινωνίας;
ΓΕΩΡΓΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
- Εξελίσσονται οι νέοι σε εξυπνάδα, φαντασία, κοινωνικοποίηση;
«Φυσικά και αναπτύσσονται, αν δοθούν στους μαθητές τα κατάλληλα ερεθίσματα, μέσα από τη διαδικασία του μαθήματος αλλά και την προσωπική σχέση με τον εκπαιδευτικό».
- Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι οι νέοι θα ωριμάσουν;
«Αυτό εξαρτάται από τα ερεθίσματα που δέχονται οι νέοι από το οικογενειακό και το κοινωνικό τους περιβάλλον, δηλαδή από την οικογένειά τους, τους φίλους και τους συμμαθητές. Συνήθως μετά τα 18, αφού τελειώσουν το σχολείο, περνά σε άλλη φάση η ζωή τους και εκ των πραγμάτων ωριμάζουν».
- Μετά από πολλά χρόνια διδασκαλίας απογοητεύεστε με την ανάρμοστη συμπεριφορά των εφήβων στο μάθημα (+εκτός μαθήματος);
«Επειδή είμαι αισιόδοξος άνθρωπος δεν απογοητεύομαι, όμως προβληματίζομαι για το πόσο εύκολα οι νέοι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια που θέτει στην επικοινωνία μαζί τους ένας ενήλικας και μάλιστα ένας εκπαιδευτικός. Πιστεύω ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να αγωνίζεται και για την εσωτερική βελτίωση των μαθητών τους, ώστε εκείνοι να φτάσουν στην αυτογνωσία».
- Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για τη νεολαία;
«Το συμπέρασμά μου είναι ότι ως αναπτυσσόμενες προσωπικότητες στη διαδικασία για την ενηλικίωση τους κάνουν λάθη. Μερικές φορές οι νέοι απορρίπτουν τους ενήλικες θεωρώντας ότι δεν τους καταλαβαίνουν».
- Ποια συμβουλή θα δίνατε στους εφήβους για να βελτιώσουν το μέλλον της κοινωνίας;
«Ελπίζω ότι θα καταλάβουν οι νέοι πως στην πορεία της ενηλικίωσής τους, στεκόμαστε στο πλάι τους με αγάπη και κατανόηση με στόχο η ζωή τους στο μέλλον να είναι καλύτερη και να προοδεύσουν».
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
- Εξελίσσονται οι νέοι σε εξυπνάδα, φαντασία, κοινωνικοποίηση;
«Βεβαίως και εξελίσσονται. Οι νέοι σε σύγκριση με το παρελθόν έχουν περισσότερα ερεθίσματα, που τους κάνουν πιο “δύσκολους” μαθητές. Γι’ αυτό το μάθημα πρέπει να είναι πιο ενδιαφέρον και να αξιοποιείται η τεχνολογία. Αλλά, γενικά σε σχέση με το παρελθόν δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συμμετοχή των μαθητών.»
- Σε ποια ηλικία πιστεύετε ότι οι νέοι θα ωριμάσουν;
«Θεωρώ πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για το πότε κάθε άτομο θα ωριμάσει. Ξεχωρίζουν την ηλικία της ωριμότητας συνήθως για κοινωνικούς λόγους. Οι περισσότεροι ωριμάζουν στη Γ’ Λυκείου, γιατί παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις και έχουν σαφείς στόχους.».
- Μετά από πολλά χρόνια διδασκαλίας απογοητεύεστε με την ανάρμοστη συμπεριφορά των εφήβων στο μάθημα (+εκτός μαθήματος);
«Δεν έχω απογοητευτεί με τη στάση των μαθητών. Όχι, δεν υπάρχουν θεωρώ τέτοια προβλήματα στο σχολείο μας. Μόνο με συγκεκριμένες περιπτώσεις.».
- Ποιο είναι το συμπέρασμά σας για τη νεολαία;
«Προσωπικά, πιστεύω πως κάθε γενιά γίνεται όλο και καλύτερη, γίνεται όλο και πιο έξυπνη και οι νέοι εξελίσσονται σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. μαθαίνουν περισσότερες ξένες γλώσσες.
Γι’ αυτό σταδιακά γίνονται και πιο περίπλοκοι άνθρωποι.».
- Ποια συμβουλή θα δίνατε στους εφήβους για να βελτιώσουν το μέλλον της κοινωνίας;
«Θα συμβούλευα τη νεολαία να είναι ενεργοί πολίτες και ανήσυχοι. Τέλος, είναι σημαντικό να δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτική και άλλα σημαντικά πράγματα που αφορούν την κοινωνία».