Επιλέξαμε να πάρουμε συνέντευξη από δύο ξεχωριστούς καθηγητές την κυρία Αγγελή και τον κύριο Σβάρνα. Μας υποδέχτηκαν εγκάρδια στα γραφεία τους και μας απάντησαν χωρίς δυσαρέσκεια.
Aγγελή Κατερίνα
Ο ρατσισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σήμερα. Τον βλέπουμε στην κοινωνία και στα σχολεία.
1. Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρατσισμό που δεχεται ο κόσμος για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του;
Ο ρατσισμός είναι κατακριτέο φαινόμενο, μια μάστιγά της κοινωνίας. Πρέπει να τον περιορίσουμε γιατί όλοι οι άνθρωποί είναι ίσοι.
2. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η στάση των μαθητών σε θέματα ρατσισμού σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία;
Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί, όσον αφορά τον εθνικό και κοινωνικό ρατσισμό. Ωστόσο πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα σχόλια.
3. Έχετε ακούσει ποτέ κάποιο ρατσιστικό σχόλιο στην τάξη;
Πως αντιδράσατε.
Μίλησα ιδιαιτέρως με τον μαθητή. Τα παιδία δεν αντιλαμβάνονται τι μπορεί να πληγώσει τους άλλους.
4.Πως θα μπορούσαμε σαν ομάδα να σταματήσουμε τον ρατσισμό στα σχολεία και γενικά στην κοινωνία;
Αρχικά να εξαλείψουμε με τους χαρακτηρισμούς από γονείς στο σπίτι που επηρεάζουν το παιδί και έτσι να καταλάβουν πως το διαφορετικό είναι όμορφο. Αν ήμασταν όλοι ίσοι δεν θα υπήρχε ομορφιά στην ζωή μας.
5.Πως νιώθουν αυτοί που κάνουν ρατσιστικά σχόλια;
Τα παιδιά νιώθουν υπεροχή μέσα από τον σύνδρομο της κατωτερότητας και θέλουν να δείξουν ανώτερα. Πιστεύουν ότι χειραγωγούν τους πάντες και έτσι ανεβάζουν την αυτό πεποίθηση τους.
Σβάρνας Ηλίας
Ένας κοινός παράγοντας που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά είναι το μεταβατικό στάδιο της εξέλιξης των μαθητών από την πρώτη γυμνασίου έως την Τρίτη λυκείου.
- Παρατηρείτε αλλαγή συμπεριφοράς στους μαθητές κατά την διάρκεια αυτών των έξι χρόνων; Παρατηρώ μεγάλη αλλαγή μέσα σε αυτά τα έξι σχολικά χρόνια εκπαίδευσης 2.Φαίνονται να δυσκολεύουν τα πράγματα για τους μαθητές στις δύο βαθμίδες; Πιστεύω πώς η προσαρμογή του κάθε μαθητή στις ανάγκες της κάθε βαθμίδας εξαρτάται από την προσωπικότητα του. Συγκεκριμένα, αν ένα άτομο είναι επιμελής τόσο πιο εύκολη είναι η κατάσταση προσαρμογής του. 3.Πιστεύετε ότι προκαλεί άγχος η διαδικασία αλλαγής βαθμίδων από την τρίτη γυμνασίου προς την πρώτη λυκείου; Όσον αφορά το άγχος της αλλαγής της βαθμίδας θεωρώ πώς πολλά παιδία που έχουν ευαίσθητη προσωπικότητα μπορούν να βιώσουν περισσότερο άγχος σε σχέση με παιδία με δυναμικότερο χαρακτήρα. 4.Ποια είναι η σχέση σας ανάμεσα σε εσάς και τους μαθητές σας; Προτιμώ να διατηρώ μια ιδιαίτερη σχέση με τους μαθητές μου, να βρίσκονται κοντά μου σε αυτούς χωρίς όμως να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις, δηλαδή να διατηρούμε την σχέση καθηγητή – μαθητή, προκειμένου να κρατάμε τα όρια. 5.Ποια είναι η δικιά σας εμπειρία στο γυμνάσιο και στο λύκειο; Πιστεύω πώς άλλαξα πολύ σε αυτά τα έξι χρόνια. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα στην μετάβαση της πρώτης γυμνασίου με της πρώτης λυκείου, αλλά θεωρώ πώς άλλαξε αρκετά η προσωπικότητα μου